"Zelf een blog schrijven: 9 tips voor een kneitersterk artikel"

Geschreven door Kristel Jansen

Schrijven is een vak apart. Het is niet zo maar wat letters op papier tikken en klaar. Dat geldt dus ook voor een blog. Ben je ondernemer? Zorg dan dat je altijd gebruik maakt van blogs op jouw website. SEO-proof. Eerder schreef ik al een artikel over waarom het zó belangrijk is om blogs op je website te hebben.

Je kunt blogs laten schrijven door iemand die hier 100% verstand van heeft en ervaring in heeft, maar je kunt ook zelf een blog schrijven. Als je er tijd voor hebt én zin in hebt natuurlijk. 

Wil je zelf een blog schrijven? Lees dan hier welke 9 stappen je niet mag vergeten.

Zelf een blog schrijven

1. Ken je doelgroep

Ik weet nog dat ik de eerste paar keren deze zin las toen ik net begon met schrijven. ‘Jahaaaa’, dacht ik altijd. ‘Nu weet ik het wel, die doelgroep’. Maar het is echt zo. Als je niet duidelijk weet voor wie je schrijft, heeft het totaal geen nut om een artikel te schrijven.

Laat ik een voorbeeld nemen. Ik schrijf voor een grote reisorganisatie. Het is van belang dat ik weet of ik schrijf voor jong, oud, backpacker, luxe reiziger, soloreizigers of groepsreizigers. Ik moet dus onderzoek doen naar mijn klant.

Deze verschillende doelgroepen willen namelijk anders aangesproken worden. Je/jullie/u bijvoorbeeld. Daarnaast verschilt de interesses voor activiteiten ook behoorlijk. De bejaardensoos hoef ik in die blogs niet warm te maken voor een gave skydive.

En dit voorbeeld geldt natuurlijk voor iedereen. Ben je een webdesigner? Zoek uit of je websites voor vrouwelijke ondernemers wil maken, of voor grote bedrijven. Ben je social media manager? Bedenk of je veel losse klanten wil, of juist een paar high end ondernemers. 

Hoe scherper jij je doelgroep hebt, hoe duidelijker de boodschap in jouw blog wordt en hoe sneller klanten zich aangesproken voelen.

2. Brainstorm over je onderwerp

Ik hoor het vaak om me heen: geen inspiratie om te bloggen. Toch is het makkelijker dan je denkt. Beeld jezelf eens in op die verjaardag van tante Ans. Welke vragen kreeg je toen? Waar moest je antwoord op geven? Welke vragen waren voor jou vanzelfsprekend, maar voor anderen totaal niet?

Of kijk eens in je DM. Waarover hebben mensen je om advies gevraagd? Welke onderwerpen komen vaak terug?

Welke tips deel je zelf op social media? Welke tools gebruik je? Ben je fan van een bepaald merk als je met producten werkt?

Google naar deze woorden/onderwerpen om op nog meer ideeën te komen. Typ alles wat in je opkomt in een Excelbestand. Zo wordt je lijst langer en completer.

3. Doe altijd een zoekwoordenonderzoek

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Als jij besluit om zelf blogs te schrijven, zorg dan dat je weet waar jouw potentiële klanten op zoeken

Leuk natuurlijk, een website vol random blogs, maar je wil wat bereiken. Je schrijft blogs omdat je meer bezoekers wil op je website. Doe daar dan ook wat mee. Zorg dat je de zoekintentie achterhaalt, en zorg dat je wéét waar jouw klanten naar op zoek zijn. 

En eerlijk is eerlijk, een zoekwoordenonderzoek doe je niet zo maar. Zeker omdat je voor een echt goed zoekwoordenonderzoek betaalde tools nodig hebt. Het kan zeker gratis, via Google Zoekwoordenplanner of Google Trends, maar de beste resultaten haal je uit bijvoorbeeld Ubersuggest. 

Een uitgebreid zoekwoordenonderzoek kost tijd. Geen zin om daar je uren aan te ‘verspillen’? Checkkkk this

Zie hier welke informatie je onder andere uit een zoekwoordenonderzoek haalt. Informatie komt van Ubersuggest.com (je kunt ook drie keer per dag gratis zoeken).

Verwerk vervolgens je zoekwoorden in ieder geval in de H1, H2, H3 koppen, in je tekst, in je afbeeldingen en alt teksten. Dat is het minste wat je kunt doen aan SEO. Heb je hier geen kaas van gegeten? Installeer dan de gratis plug-in van Yoast SEO of Rank Math. Is dat ook ingewikkeld? Vraag dan aan je webdesigner of hij of zij de blogs SEO-proof op je website kan zetten. SEO houdt meer in dan dit, maar met deze basis dingen heb je in ieder geval de eerste stappen gezet.

Als je een zoekwoordenonderzoek doet, zorgt dit er ook voor dat je bij één onderwerp blijft en niet over twintig verschillende dingen schrijft (bij wijze van) in één blog. Leest wel zo fijn.

4. Bedenk een catchy titel

In plaats van ‘een blog schrijven’ is mijn titel ‘Zelf een blog schrijven: 9 tips voor een kneitersterk artikel’. Pakt veel meer toch? Doe vooral niet te gewoon, want de meeste blogs zijn al saai genoeg.

Als jouw blog binnen Google verschijnt (doordat je een goed zoekwoordenonderzoek hebt gedaan), klikken lezers veel sneller op een titel die aanspreekt. Zorg wel dat de titel de lading (enigszins) dekt.

Wees origineel dus.  Het betekent trouwens niet dat je bij stap 4 al de titel hoeft te bepalen. Kan ook prima na het tikken van je blog.

Titel zelf een blog schrijven

5. Gebruik een intro, duidelijk middenstuk met boodschap en conclusie

Een blog zonder structuur is niets. Je lezer weet niet wat hij of zij nu leest, wat de boodschap is en wat nu uiteindelijk de conclusie is van je verhaal. Daarom: houd een vaste structuur aan en zorg voor: 

Een duidelijke intro

Schrijf iets waar je lezer zich in herkent, of trek in ieder geval de aandacht met bijvoorbeeld een anekdote. 

Om terug te komen op het voorbeeld als je een webdesigner bent. Stel dat je schrijft over waarom iemand de website écht moet uitbesteden. Begin dan met herkenning over het feit dat klanten zonder technische kennis tijd verspillen, zitten te klooien achter hun laptop, met uiteindelijk nog geen professioneel resultaat. Iedereen zal zich daarin herkennen en je trekt de aandacht. Door naar de volgende stap.

Een inhoudelijk middenstuk

Jouw boodschap, de inhoud waar je het over hebt, moet hier duidelijk worden. Zorg dat hier in ieder geval de oplossing of tips naar voren komen van hetgeen dat je in de intro beschrijft. In het voorbeeld van de webdesigner is dit duidelijk: besteed de website uit, beschrijf het stappenplan en leg uit wat de potentiële klant kan verwachten. 

Jouw klanten worden dus geholpen en hun verlangen wordt vervuld. Is je insteek een informatieve blog? Ook dan deel je hier jouw ervaringen of tips.

Conclusie

Vat – kort en bondig – samen wat je beschreven hebt en eindig sterk. 

Een simpel ezelsbruggetje om je structuur in te delen is het AIDA model. Attention – interest – desire – action. 

6. Sluit altijd af met een Call to Action

Een blog is geen blog als je niet afsluit met een CTA, Call to Action dus. In je conclusie komt dit naar voren. Je schrijft jouw blog met een doel. Heus niet per se om meteen iets te verkopen. Het schrikt mij in ieder geval af als in iedere blog salestechnieken naar voren komen. Ik schrijf vooral om waarde te delen en anderen te helpen, maar wel mét CTA.

Een CTA kan ook bestaan uit een reactie, een inschrijving op je nieuwsbrief of een offerte aanvraag

Maar zonder CTA gebeurt er niets, nada, noppes. Je lezer heeft je blog gelezen, punt. Zonde, want je kunt er veel meer mee. 

7. Gebruik korte alinea’s en dikgedrukte woorden

Eerlijk is eerlijk, niet alle blogs worden van de eerste tot en met de laatste letter gelezen. Zorg dus dat je de aandacht trekt en behoudt. Gebruik daarom korte alinea’s in plaats van meterslange tekst en zorg voor dik– of schuingedrukte woorden. Als jouw klant je blogs scant, valt zijn of haar oog in ieder geval op de belangrijkste stukken.

Tips om zelf een blog te schrijven

8. Schrijf zoals je praat

Vermijd moeilijke woorden, geen ‘immers’ of ‘desalniettemin’. Ik lees zoveel blogs met woorden die je in het dagelijks leven nooit hoort. Hoezo wel in een blog? Het leidt af, het voelt allesbehalve persoonlijk en het voelt niet natuurlijk. Schrijf lekker zoals je praat. Is ook nog eens veel makkelijker.

9. Maak een blog van 500-1000 woorden

Minder dan 500 woorden is vaak te weinig (volgens onze vriend Google). Tussen de 500 en 800 of 1000 woorden zit je goed. Meer dan 1000 woorden kan ook zeker, maar zorg dat je wel relevant blijft. Ga niet schrijven om te schrijven.

Op mijn eigen reisblog schreef ik een ‘monsterartikel‘ over een 3-daagse huttentocht in de Dolomieten, waarin ik van begin tot eind uitlegde waar we startten en eindigden. Dit werd een lang artikel, maar bleek ontzettend waardevol. Bijna meteen scoorde dit artikel op pagina één van Google.

Als je besluit om voor een monsterartikel te gaan, zorg dan dat je waarde deelt. Mijn monsterartikel bestond uit ruim 2000 woorden trouwens. Kost tijd en kruin dus, maar dan heb je ook meteen een mooi resultaat.

Denk nu niet: ‘help! Ik moet ergens 2000 woorden vandaan toveren’, want nogmaals: 500-1000 woorden is vaak meer dan genoeg.

Hoe schrijf je zelf een blog

Stap voor stap zelf een blog schrijven

Als je je aan deze stappen houdt, heb je al een aardige blog op papier. Let dus op:

  • Je doelgroep
  • Een boeiend onderwerp gebaseerd op pijnpunten of interesses van je klanten
  • Een zoekwoordenonderzoek
  • Een catchy titel die aanspreekt
  • Een goede structuur: intro – middenstuk – conclusie
  • Een CTA die je niet mag vergeten
  • Korte alinea’s en dikgedrukte woorden
  • Schrijf zoals je praat
  • Het aantal woorden; tussen de 500 en 1000 zit je goed

En dan? Dan zet je je blogs in WordPress.

Duizelt het je na het lezen van deze stappen? Dat kan ik me voorstellen. Daarom zei ik het al: schrijven is niet voor iedereen weggelegd. Een goede, inhoudelijke blog die ook nog eens converteert, is lastiger dan je denkt. Maar nogmaals: ó zo belangrijk. 

Zie je wel het nut van blogs in op je website, maar laat je het toch liever iemand anders doen? I’m your gurl! Ook als je advies wil of wil sparren. Ik vind het leuk om met je mee te denken en help je graag vooruit.

Enne, see what I did there? 😉 

Match call (En nee, geen sales call)

Begint het toch te kriebelen? Merk je toch dat je klaar bent voor de volgende stap? 

Let’s talk! Na het invullen van het formulier bereid ik onze afspraak voor, zodat ik in 30 minuten met je meekijk naar jouw mogelijkheden op het gebied van copy & content. We bespreken waar je nu staat, wat er nodig is om jouw doelen te bereiken en natuurlijk naar de kansen die ik voor jou binnen mijn trajecten zie om sky high te gaan in bereik, leads én klanten. 

Zijn we geen match? Dan vertel ik je dat ook eerlijk. Ik wil alleen samenwerken als we allebei een ‘hell yessss’ voelen.