Stel je eens voor: je bent op zoek naar een mooie bank. Je hebt al verschillende showrooms afgestruind, op tientallen banken gezeten en ein-de-lijk zie je daar die droombank in de winkel staan. Dé bank waar je al die tijd naar op zoek was. Op naar de kassa! Bestellen en betalen maar. Maar waar is die kassa?!
Een kassa is de call to action
Als je geen kassa kunt vinden, kun je niet overgaan tot het bestellen van je favoriete bank. Zo simpel is het. En zo werkt het op jouw website ook.
Stel je dus eens het volgende voor. Je bent op zoek naar een tekstschrijver en je googelt, leest blogs en hebt na wat vergelijkingen eindelijk het idee dat je een goede tekstschrijver hebt gevonden. Fijn! Maar dan… Geen knop om contact op te nemen, geen offerte-aanvraag, niets.
De call to action ontbreekt. Bummer.
Je zoekt dus door. Als tekstschrijver ben je dus je potentiële klant kwijt. ZONDE! Dat moet dus anders.
Wat is een call to action?
Maar wat is dan een call to action? Dit is een manier om de bezoeker van je website over te laten gaan tot actie. In welke vorm dan ook. Dat hoeft dus niet alleen om een aankoop te gaan, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Een call to action kan bestaan uit:
- Een inschrijving op je nieuwsbrief
- Een aanvraag voor een offerte
- Een reactie op je blog
- Het downloaden van je e-book
Het kan van alles zijn, zolang het maar gaat om de actie die eruit volgt. Je zet hier iemand mee aan tot.. actie.
Hoe verbeter je de call to action?
Met enkel een simpel zinnetje ‘bestel hier’ ben je er niet. Maak het je klant zo simpel (en leuk) mogelijk om op de call to action te klikken. Dat kan op verschillende manieren:
- Speel met kleur
- Maak er een knop van in plaats van een linkje
- Zorg voor ronde hoeken (dit schijnt te helpen!)
- Bedenk leuke micro-copy
Vooral dat laatste is belangrijk. Juist met kleine, grappige copy kun je het verschil maken. Coolblue is hier een goed voorbeeld van.
Zelf aan de slag
Het is zonde als je nergens een call to action hebt staan. Wat ik al zei: je loopt hierdoor écht klanten mis, terwijl ze in eerste instantie wel echt in je aanbod waren geïnteresseerd. Ga dus direct aan de slag en pak je teksten erbij in WordPress (of waarin je ook typt). In de blogsectie vind je een optie met ‘knop toevoegen’.
Het kan zijn dat je een gedesignde knop hebt die altijd in dezelfde kleur is, maar je kunt ‘m ook aanpassen naar eigen wens natuurlijk.
In deze knop kun je eigen tekst (dus de leuke micro-copy) toevoegen, plus de link van de plaats waar je de klant naartoe leidt. Uiteraard is een aanvraag voor een offerte al een call to action op zich.
Heb je nog vragen? Dan hoor ik dat graag. Kom je zelf niet uit je teksten en wil je het schrijven van teksten zelf leren? Dan weet je me te vinden.