"Hoe je met het AIDA model altijd een goede opbouw van teksten creëert"

Geschreven door Kristel Jansen

Een opbouw van teksten op je website met het AIDA model.

Je hebt het geprobeerd: eigen teksten schrijven. Een duidelijk verhaal op je website zetten en jezelf verkopen. Maar het klopt niet. Het loopt niet. Ik hoor het zo vaak: ‘ik schrijf die teksten wel even, maar het lukt me niet.’ En dan daarna – ik citeer: ‘bizar hoe je DIT van mijn eigen teksten hebt gemaakt‘. Teksten schrijven blijkt moeilijker dan je dacht.

Wat ik hiermee wil zeggen: je bent niet enige. Gelukkig is daar het AIDA model om het nét even wat makkelijker te maken.

Goede opbouw van teksten

Zorg voor een goede opbouw van teksten

Goede teksten schrijven is meer dan woorden op papier zetten. Eén webpagina van 600 woorden schrijf ik niet in 1.5 uur. Brainstormen, schrijven, schaven, de helft deleten, nog meer schaven, de tekst wegleggen om vervolgens weer opnieuw te begonnen. Het moet kloppen van top tot teen.

Met teksten wil je iets bewerkstelligen, je lezers aanzetten tot actie, aan het denken zetten of informeren. 

In die verschillende soorten acties die je wil uitlokken, zit één gemeenschappelijke deler: het lukt pas als je zorgt voor een goede opbouw van je teksten op de website. Natuurlijk zijn er meerdere modellen, maar voor mij werkt het AIDA model het beste.  

Bewezen opbouw

Val ik in herhaling als ik zeg dat één van de belangrijkste regels een goede opbouw is? Zonder goede opbouw, haken lezers je af. En lezers zijn potentiële klanten. Eigenlijk, gechargeerd gezegd, loop je dus potentiële omzet mis

Maar hoe doe je dat? Met het lesje Nederlands inleiding – middenstuk – conclusie ga je met die blog nog niet shinen. Je hebt meer nodig. Meer informatie, meer houvast

Het AIDA model – 4 stappen voor de opbouw

Attention, interest, desire, action. 

Opbouw van teksten

Attention

Zorg voor een goede titel. Een pakkende titel, die omschrijft waar het artikel over gaat. Geef nog niet alles prijs → Hoe je met het AIDA model altijd een goede opbouw van teksten creëert. ‘Huh? Hoe dan? Ik ben benieuwd! Tell me more!’ dacht je misschien bij het zien van deze titel. Dus, grab attention

Interest 

In dit stuk van de opbouw van je teksten omschrijf je waar je klanten zich in herkennen. Het probleem dus, de pijnpunten. Je gaat hier dus verder op de titel. Stel dat jij een coach bent, omschrijf je dus een situatie die typerend is voor jouw lezers. 

Je to-do lijst wordt alleen maar langer, je werkt ‘s avonds veel te lang door, maar krijgt eigenlijk te weinig betaalt als freelancer en tot overmaat van ramp heb je niet eens een goed overzicht in al je werkzaamheden. Je dacht dat ondernemen je vrijheid gaf, maar tot nu toe bezorgt het alleen nog maar kopzorgen. En grijzen haren.

Het is een voorbeeld, maar geef aan wat de kern van het probleem is. Zorg dat je de interesse wekt van je lezer. Su-per belangrijk. 

Desire

De d van desire is de derde letter van het AIDA model. Het verlangen van je lezer. Leuk en aardig, die titel en het probleem. En de rest? Dat vind je hier, in dit deel van je blog. Je omschrijft de probleemoplossing plús – het allerbelangrijkste – wat jouw klant daarmee bereikt

Eindelijk teksten die écht bij jouw bedrijf passen. Teksten die vlot zijn, waar je complimenten over krijgt en trots op bent. En los van het feit dat je er blij mee bent, levert het ook nog eens nieuwe klanten op. Finally!’ 

Dat is een stukje verlangen. Iets waar je lezer naar op zoek is. Iets wat jij kunt waarmaken met de dienst die je levert. En in het geval van dit voorbeeld: een dienst die ik dus lever met teksten schrijven.  

Te vaak zie ik een compleet stappenplan van de werkwijze. Grof gezegd, maar dat boeit jouw klant niet. Het gaat om het gevoel of de situatie NA het stappenplan. Dáár betaalt jouw klant voor.

Action

En zeg nu zelf: het wordt nu écht tijd om professionele foto’s op jouw website te zetten, toch? Plan hieronder een belletje in, om te zien of we een match zijn.‘ 

In de laatste fase van het AIDA model sluit je af met actie. Een call to action in de mooie wereld die marketing heet. Spoor je klant aan om een offerte op te vragen, peuter een reactie op je blog los of plaats een knop naar je online cursus. You name it. Maar vergeet het niet. Anders leest je klant je blog, en that’s it. Er gebeurt niets, nada, noppes. Toch zonde van die uren die jij hebt lopen zwoegen achter je laptop. 

Zorg dus altijd voor Action. Niet alleen in het AIDA model, maar altijd.

Goede opbouw van teksten

Teksten schrijven, easy peasy toch?

Toch weet ik dat niet iedereen goed schrijft, geen tijd heeft voor heldere teksten of er zin in heeft. Geen schande, je bent (bij lange na) niet de enige namelijk. 

Toch hamer ik er op: goede teksten (en het liefst SEO-proof) zijn een goede manier voor organisch verkeer op de lange termijn. 

Wil jij zelf aan de slag met teksten schrijven? Nice! Ik blog namelijk niet voor niets, want ik help je natuurlijk graag op weg.

Maar ik begrijp ook maar al te goed dat je het niet zelf wilt of kunt. En guess what, daar ben ik. Ik schrijf met veel liefde en plezier (en zonder bloed, zweet en tranen) teksten die passen bij jouw bedrijf met jouw klanten. 

Match call (En nee, geen sales call)

Begint het toch te kriebelen? Merk je toch dat je klaar bent voor de volgende stap? 

Let’s talk! Na het invullen van het formulier bereid ik onze afspraak voor, zodat ik in 30 minuten met je meekijk naar jouw mogelijkheden op het gebied van copy & content. We bespreken waar je nu staat, wat er nodig is om jouw doelen te bereiken en natuurlijk naar de kansen die ik voor jou binnen mijn trajecten zie om sky high te gaan in bereik, leads én klanten. 

Zijn we geen match? Dan vertel ik je dat ook eerlijk. Ik wil alleen samenwerken als we allebei een ‘hell yessss’ voelen.