"Wat is een contentstrategie en hoe begin je eraan?"

Blogs laten schrijven

Een goede contentstrategie is onmisbaar voor ieder bedrijf of iedere ondernemer die blogt. Zonder contentstrategie doe je eigenlijk maar wat. Zonde, want als je eenmaal de stap hebt genomen om te bloggen (of blogs te laten schrijven) is het ook wel handig als je dat op basis van een strategie doet.

Maar hoe doet je dat?! In dit artikel lees je wat een contentstrategie is en hoe je een goede contentstrategie maakt

A goal without a plan is just a dream

Wat is een contentstrategie?

Een contentstrategie is een strategie waarin jij het doel, de datum en de doelgroep van de content bepaalt. Deze strategie bouw je niet binnen één minuut. Nee, zo simpel is het niet. Maar hoe dan wel?

Beantwoord voordat je begint met schrijven altijd de volgende 7 vragen voor jezelf:

Wie is de doelgroep? #1

Het klinkt zo simpel, maar het is o zo belangrijk. Voor wie maak je de content? Wie is de lezer? Maak desnoods een beschrijving door leeftijd, gezinssituatie, locatie etc. letterlijk uit te schrijven. Zo maak je het net wat tastbaarder en levendiger.

Naar wat voor content is de lezer op zoek? #2

Wat wil je lezer weten? Welke problemen ervaren ze en welke oplossingen bied jij hen? Deze input wordt de basis van de contentstrategie.

Wat is het doel van de content? #3

Wil je informeren? Waarde delen? Converteren? 

Zorg ervoor dat je weet hoe je aan de behoefte van je klant voldoet. Denk na over ‘buyer persona’ en ‘buyer journey’. Kijk daarbij in welke fase je lezer zit als ze op de website belanden en houd daar rekening mee in de content:

  • Awareness → Is je bezoeker juist oppervlakkig op zoek?
  • Consideration → Zit er al een gerichte intentie achter? Heeft de bezoeker al een duidelijk doel voor ogen?
  • Decision → Komt je bezoeker juist op de website omdat hij of zij een besluit wil maken? Maakt je bezoeker de vergelijking tussen jou en andere bedrijven? 

Wat zijn de onderwerpen van de content? #4

Dit zijn je zogeheten cornerstones. Ga met deze input aan de slag en schrijf alles op wat nodig is. Ga mindmappen, tekenen, Excelmapjes maken, whatever. Zorg in ieder geval dat alle content zwart op wit komt, zodat je een contentmap kunt maken. Hierin ga je onderlinge verbanden zien of maken, bepaalde onderwerpen koppelen en zorg je voor samenhang van bepaalde onderwerpen

Laat een zoekwoordenonderzoek doen #5

Als je zelf niet weet hoe je een zoekwoordenonderzoek uitvoert, laat dit dan aan mij over. Op basis van de bovenstaande antwoorden, onderzoek en analyseer ik waar de echte kansen liggen. Op welke onderwerpen kun je makkelijk scoren? Hoe doet je concurrent het? Waar kun je de huidige teksten optimaliseren? 

In deze fase ligt de kern van je contentstrategie.

Geef je contentstrategie meer vorm #6

Hoe graag je misschien over álles wil schrijven: doe het niet. Bekijk welke onderwerpen het belangrijkst zijn én waar de kansen liggen die naar voren zijn gekomen uit het zoekwoordenonderzoek. Deze onderwerpen bepalen de richting. Prioriteren dus!

Maak een contentkalender #7

Het is handig om de resultaten uit de vorige stap in een Excel bestand te zetten. Zorg dat je de onderwerpen verdeelt over de aantal weken of maanden dat je schrijft en bepaal de data van het online zetten van de blogs. 

Zorg dat je in je bestand wat suggesties geeft voor jezelf qua linkbuilding, zodat je van tevoren weet welke blogs je onderling kunt linken. Scheelt je achteraf een hoop gedoe. 

Met een contentkalender kun je ook veel makkelijker vooruit werken als je daar tijd voor hebt, inclusief het inplannen van de blogs in WordPress. Hoe handig is dat?!

Wat is een contentstrategie?
Een goede contentstrategie helpt je enorm!

Got it?

Natuurlijk kun je de contentstrategie zo uitgebreid maken als je wil, maar bovenstaande zeven punten zijn essentieel. Op deze manier ben je ook bewuster van alle input en kom je vaker nog beter tot de kern. Als je zonder contentstrategie aan de slag gaat, zie je vaak dingen over het hoofd en ren je als een kip zonder kop rond. Niet doen. 

Neem even een paar uur de tijd om dit uit te werken, zodat je met een gedegen strategie aan de slag kunt. 

Samengevat bestaat een contentstrategie uit:

  • Omschrijving van de doelgroep
  • Omschrijving van de soort content
  • Het contentdoel
  • Onderwerpen
  • Zoekwoorden
  • Prioritering
  • Contentkalender

Dus: tijd om eens goed je plan onder ogen te nemen en kritisch te kijken naar de content die je deelt. En vooral: tijd om met een gedegen strategie meer klanten te krijgen. Want eerlijk is eerlijk, meer klanten is toch vaak het doel.  

Nog meer inspiratie

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *