Geen goede blogideeën? Nul inspiratie? Vervelend, maar niet onoverkomelijk natuurlijk. Toch wel iets om bij stil te staan, want het zou ontzettend zonde zijn om al die weken/maanden/jaren te laten versloffen, puur omdat je geen inspiratie hebt.
Er valt namelijk zóveel te vertellen. Ook over jouw vakgebied. En daarbij hoeft het echt niet altijd te gaan over de pijnpunten, problemen of vragen die je lezers hebben. Neem ze eens mee in je eigen ervaringen, laat een stukje van jezelf zien, schrijf eens wat je doormaakt of hoe je begonnen bent. Geloof me, zonder inspiratie zit je niet zo maar. In dit artikel breng ik je op originele ideeën om te bloggen, zonder dat het voelt als forceren.
Het is geen ramp
Allereerst: het is geen ramp als je het even niet meer ziet zitten. Het bloggen dan hè. Je zou de eerste zijn die iedere dag vol enthousiasme de laptop opstart met honderden ideeën om te bloggen. Soms is je emmertje met inspiratie gewoon leeg.
Waar je dat emmertje dan weer vult, dát is de vraag. In dit artikel lees jij allerlei manieren om op goede ideeën te komen voor je blog, zodat jij je voor komende tijd geen zorgen meer hoeft te maken.
Verruil je Word pagina voor je jas
Blijft je pagina in Word akelig wit en leeg? Vult het zich niet met mooie woorden? Ook niet als je nog zo duidelijk telepathisch seint naar je beeldscherm? Tijd om die laptop dicht te klappen. Ga lekker naar buiten en verruil je inspiratieloze uurtje voor een energieke wandeling. Veel beter.
Ik wil hiermee niet zeggen dat er een dijk van een blog uit je vingers vloeit als je terugkomt, maar doelloos blijven zitten heeft al helemaal geen nut.
En voor mij? Voor mij werkt naar buiten gaan altijd. Bijna net zo goed als wanneer ik in bed ga liggen. Dan gaat mijn radartjes werken. Gruwelijk irritant natuurlijk, maar ergens ook weer niet, want de meeste ideeën doe ik dan op.
Wat vertel of hoor je op een verjaardag?
Zucht. Ome Henk vraagt wat je nu heel de week eigenlijk doet. Toch stelt hij daarbij vragen die je aan het denken zetten. Buiten het feit dat je inmiddels je riedeltje kunt dromen over wat je doet, prikkelt hij je met zijn ‘simpele’ vragen. Mijn advies? Sla deze vragen of opmerkingen op in je telefoon en schrijf er een blog over. Eén vraag kan voldoende zijn om er een heel artikel aan te wijden.
Dat geldt niet alleen voor de vragen die je krijgt, maar ook voor hetgeen er om je heen gebeurt. Menselijke processen (en ja, dat klinkt een beetje zwaar) vormen écht inspiratie voor bepaalde onderwerpen.
Lees
Lezen verruimt je kennis en activeert je brein. Hoe meer je leest, hoe meer inspiratie dus. Duik eens lekker in een boek, onder je dekentje op de bank. Heb je daar geen tijd voor? Dan doe je iets verkeerd. Maar dat terzijde. Hier mag een coach het overnemen 😉
Boeken zetten je hersenen aan het denken, waardoor jouw creatieve hersenkwab(je) ook aan het werk wordt gezet. Dat gebeurt gewoon. Hoe vaak lees je niet iets en word je herinnerd aan een bepaalde ervaring? Juist deze momenten zorgen voor goede blogideeën. Zet het op papier, in je telefoon of in je ‘contentkalender’ ter inspiratie en ga er eens lekker voor zitten als je boek uit is.
Eerlijk is eerlijk, de Donald Duck gaat je niet helpen aan inspiratie, maar lezen over vakinhoudelijke dingen helpt altijd.
Inspiratieblogs
Lezen bestaat uit vijf letters. Kopiëren uit acht. Hier zit dus een duidelijk verschil in. Ga nooit, maar dan ook nooit, andermans werk kopiëren en doen alsof het van jezelf is. Je mag citeren, je mag inspiratieblogs delen en je mag al helemaal anderen de hemel in prijzen als je hen bewondert, maar MET bronvermelding of shout out. Please.
Maak lijstjes
Niet het meest creatieve idee, maar lijstjes helpen vaak. Het nodigt uit om een overzichtelijke blog te lezen, waardoor jouw lezer geïnspireerd raakt. “Hoe je met deze 10 tips een betere nachtrust hebt”, “Deze 5 redenen maken duidelijk waarom jij altijd een salespagina moet (laten) schrijven” of “8 voorbeelden om zélf aan de slag te gaan met persoonlijke ontwikkeling”.
Lijstjes werken. En cijfers in de titel ook. Genoeg blogideeën om lijstjes van te maken dus.
Beschrijf eigen ervaringen
Je hoeft heus geen levensloop te schrijven. Daar zit meestal niemand op te wachten, maar door bepaalde ervaringen te delen, herkennen lezers zich in jou. Als voorbeeld: deel iets over je loopbaan van loondienst naar succesvolle (… nader in te vullen…). Welke stappen heb je gezet? Waar heb je van geleerd? Wat had je achteraf misschien anders gedaan?
Gebruik je social media als blogideeën
Gebruik Facebook, Instagram en LinkedIn. Twitter zelfs ook nog. Al jouw uitspattingen op deze social media platforms kun je ‘hergebruiken’. Duik eens in je oudere posts, geef er een nieuwe twist aan en schrijf er een nieuw artikel van. Of kijk eens welke posts het goed deden en veel reacties uitlokten. Waar lag dat aan? Wáárom deed die post het zo goed? Genoeg krijg je genoeg blogideeën om weer lekker te schrijven.
Bekijk ook de statistieken van je oudere blogs. Welk artikel werd het meest gelezen of het meest gedeeld? Wat was het thema? Als je dat weet, is het voor jou duidelijk waar je lezer – nog meer dan je andere artikelen – in geïnteresseerd is. Dit weet je natuurlijk alleen als je je verkeer trackt. Oftewel: koppel áltijd Google Analyics aan je website.
Andere ideeën voor vernieuwende blogs
Ik zeg vaak dat blogs aan moeten zetten tot actie, maar schrijven om te inspireren of informeren is natuurlijk ook goed. Zorg voor afwisseling, wees boeiend en schrijf vanuit een goede intentie om waarde te delen. Dat waarderen je lezers écht.
Ben je een tekstschrijver? Dan is bloggen natuurlijk ook een manier van portfolio opbouwen om je schrijfstijl te showen. Laat je lezers zien hoe je de sterren van de hemel schrijft!
Is je blog klaar? Lees dan alles over jouw blogs in WordPress zetten.
Toch geen inspiratie of blogideeën?
Ik snap het. Bloggen is niet voor iedereen weggelegd. Voor mij wel, dus ik zeg; we bellen!