"Nooit vergeten: een zoekwoordenonderzoek doen"

Zoekwoordenonderzoek doen

De ruggengraat van je teksten: het zoekwoordenonderzoek

Wie regelmatig met mij samenwerkt, mijn blogs leest of mijn website bekijkt, kent mijn uitspraak: een zoekwoordenonderzoek is de ruggengraat van je teksten

Omdat ik nog TE vaak bedrijven of ondernemers tegenkom die niet weten wat een zoekwoordenonderzoek is, hoe je een zoekwoordenonderzoek doet en waarom het belangrijk is, leek het me leuk (en vooral noodzakelijk) om er een artikel over te schrijven. 

Want – even gechargeerd gezegd – zonder zoekwoorden in je tekst heb je een probleem (tenzij je geen geoptimaliseerde teksten wil) en kun je je teksten beter in de prullenbak gooien. Al het werk voor niets. Bummer

Dus: luister en huiver. 

Wat is een zoekwoordenonderzoek?

Allereerst: wat is een zoekwoordenonderzoek? Allemaal leuk en aardig, een zoekwoordenonderzoek, hoor ik je denken, maar wat is het in godsnaam? 

Ben ik heel flauw als ik zeg: een onderzoek naar je zoekwoorden? Ja, Kristel, heel flauw. Iets meer uitleg dus. In een zoekwoordenonderzoek achterhaal je de beste zoekwoorden, oftewel zoektermen (= de woorden die bezoekers intypen in Google) van jouw potentiële klanten. 

Met bepaalde tools kijk je hoe vaak op bepaalde zoekwoorden wordt gezocht per maand en wat de SEO-moeilijkheid is. Bij de SEO-moeilijkheid kijk je dus hoe moeilijk of makkelijk het scoren is binnen Google. Zijn er veel websites met steengoede content over de specifieke zoekterm? Dan zal het moeilijker scoren zijn dan zoekwoorden waar nog maar amper over geschreven is. 

Waarom is een zoekwoordenonderzoek zo belangrijk?

Laat ik beginnen met een voorbeeld. Laatst heb ik teksten geschreven voor een bedrijf dat garageverzekeringen verkoopt. Verzekeringen voor groene platen en verzekeringen voor handelaarskentekens. Uit het zoekwoordenonderzoek bleek dat er véél vaker op handelaarskenteken gezocht werd dan groene platen, terwijl de klant de hele website had ingericht had op groene platen. Daarbij bleek ook dat er veel minder concurrentie op handelaarskentekens zat. Een jarenlange gemiste kans dus. 

En zo gaat het bij ontzettend veel bedrijven. Het gaat er niet om wat JIJ denkt dat je klant zoekt, het gaat om erom wat je KLANT daadwerkelijk zoekt. Onderbouwd met data en al. Zonder deze data en cijfers heeft het simpelweg geen nut om je teksten te schrijven. 

Waarom een hoog aantal niet per definitie betekent dat je dit zoekwoord moet kiezen

Het gaat niet puur om aantallen. Neem nu het simpele voorbeeld ‘smoothie’. Een zoekwoord waar ontzettend veel op gezocht wordt. Maar liefst 14.800 keer per maand. Maar, dat is alleen leuk als je een website hebt met smoothierecepten, maar wat als je smoothieboxen of smoothies verkoopt? Dan heb je veel meer aan een gerichte, specifieke zoekterm. Denk bijvoorbeeld aan ‘smoothie bestellen’. Het zoekvolume mag dan misschien veel lager zijn (140 keer per maand), de intentie is wél veel hoger. Hier zit namelijk een koopgerichte intentie achter, waarbij mensen al in een veel verder stadium zijn en echt op zoek zijn naar een lekkere smoothie die ze direct kunnen bestellen. 

Ga dus nooit blind af op aantallen, maar kijk altijd naar wat het beste aansluit bij jouw dienst of product. 

Zoekwoordenonderzoek doen met Ubersuggest

Zoekvolume en SEO-moeilijkheid

Zoals ik zei, gaat het niet alleen om het zoekvolume per maand. Natuurlijk wil je weten hoe vaak er gezocht wordt op een bepaald zoekwoord, maar de moeilijkheid daarvan is minstens zo interessant. Bij SEO-moeilijkheid geldt dat alles onder de 35 makkelijk is en alles boven de 65 moeilijk. Alles daar tussenin is, tja, so so. Met makkelijk wil ik overigens niet zeggen dat je morgen op de eerste pagina belandt.

Neem nu het voorbeeld ‘zoekwoordenonderzoek’. Als ik dit woord onderzoek in mijn tool, zie ik dat er 320 keer per maand op deze zoekterm gezocht wordt. De SEO-moeilijkheid is 39. Op het woord ‘zoekwoordenanalyse’ wordt 140 keer per maand gezocht. De SEO-moeilijkheid hiervan is 33. 

In dit geval is het dus helemaal niet verkeerd om voor ‘zoekwoordenanalyse’ te kiezen, zéker niet als je een vrij nieuwe website hebt. Als je eenmaal een goedlopende website hebt, maakt de SEO-moeilijkheid stukken minder uit, maar met een website met minder verkeer is het vaak beter om ook de moeilijkheid mee te nemen in je analyse en strategische keuze. 

Short- en longtail zoekwoorden

Je hebt short- en longtail zoekwoorden. Short tail zoekwoorden bestaan uit 1 of 2 zoekwoorden. Bij longtail zoekwoorden zijn het er vaak 3 of meer. Dit kan dus ook een volledige zin zijn. Vaak wordt daar natuurlijk minder op gezocht dan zoektermen die bestaan uit 1 woord. 

Neem nu weer het volgende voorbeeld: ‘hoe doe je een zoekwoordenonderzoek’. Dat is een complete zin waar iedere maand 30 keer naar gezocht wordt. De SEO-moeilijkheid is 26. Helemaal niet slecht dus. Als je een website hebt die gaat over het doen van zoekwoordenonderzoek is dit een prima manier om bezoekers naar je website te krijgen. 

Een zoekwoordenonderzoek doen: hoe doe je dat?

Een zoekwoordenonderzoek doen heeft dus al-tijd nut. Remember die ruggengraat van je teksten? Denk dat ik niet meer uit hoef te leggen waarom, toch?

Dan de volgende vraag: hoe doe je een zoekwoordenonderzoek? Met een goede tool. Dat kán gratis, maar eerlijk is eerlijk: het is eigenlijk niet te doen. Met de gratis tool van Google krijg je namelijk resultaten als 100-1.000 keer of 1.000-10.000 per maand. Lekker dan, zo kan ik het ook. Bovendien krijg je geen specifieke SEO-moeilijkheid te zien. 

Het werkt natuurlijk prima als je grofweg een schatting wil maken, maar investeer liever in een betaalde tool of besteed het uit

De tool die ik gebruik is Ubersuggest. Deze tool geeft de zoekwoorden en alternatieve zoekwoorden + andere ideeën, het zoekvolume per maand, de organische én betaalde moeilijkheid en CPC. CPC staat voor cost per click. 

Naast de zoekwoorden onderzoeken, kun je nog véél meer doen met deze tool. Dat bespaar ik je nu in dit artikel, maar weet dat je ook zoekwoorden kunt tracken, een complete SEO-analyse van websites kunt doen en contentideeën krijgt. 

Verder is het belangrijk om zoekwoorden te clusteren, waarbij je groepjes maakt van zoekwoorden die de basis vormen voor je pagina. Uiteraard zijn deze aan elkaar gerelateerd.

Inspiratie voor zoekwoorden

Heb je geen idee waar je klanten op zoeken? Typ dan eens wat woorden in Google in en bekijk de suggesties. Kijk ook bij de concurrent om te zien waar zij over schrijven of gebruik Answer the Public voor ideeën. 

Krijg ideeën voor zoekwoorden met Answer the Public

Een zoekwoorden laten doen: here I am

Een zoekwoordenonderzoek is dus een hele kluif. Denk je: jezus christ, laat me alsjeblieft met rust? Dan weet ik het goed gemaakt: stuur me hieronder een berichtje. Ik bespaar je:

  • Uren ploeteren
  • Liters zweet
  • Al je frustratie

Maar geef je:

  • De beste SEO-kansen
  • Advies per blog of webteksten
  • Meer bezoekers

Voor €249,- voer ik een compleet zoekwoordenonderzoek uit van a tot z, inclusief alle bovengenoemde termen, zodat jij ECHT weet waar jouw potentiële klanten naar op zoek zijn. Kun je nagaan hoe snel je die investering er weer uit hebt. WIN WIN!

Wat wil je nog meer?

Nog meer inspiratie

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *