"Schrijftips voor blogs: schrijf zoals je praat"

blogtips schrijf zoals je praat

Op zoek naar schrijftips voor blogs als je zelf aan de slag wil? Eén van de allerbelangrijkste tips is: schrijf zoals je praat. Het klinkt simpel en logisch, maar ik zie het zó vaak misgaan. En dat schrikt lezers – jouw potentiële klanten dus – af. Zonde en totaal niet nodig. 

En dan heb ik het trouwens niet alleen over blogs hoor. Het geldt ook voor brieven van de overheid (‘domicilie’ – wat denk je van ‘woonplaats’ of ‘waar woon je’), mails (‘in afwachting van uw reactie verblijf ik’ – hilarisch) of nieuwsbrieven. Maar voor het gemak lees je hier tips voor blogs. 

Gebruik geen woorden die je ook niet gebruikt als je praat

‘Desalniettemin’, ‘immers’, ‘per ommegaande’. Grappig vind ik het: woorden die je nooit in je omgeving hoort, maar regelmatig tegenkomt op papier. Waarom? Misschien omdat je vroeger in je essays deze woorden gebruikte om beter en slimmer over te komen? Omdat leraren wel warm liepen van deze dure uitspraken? Nu is het in ieder geval niet sexy om dure woorden te gebruiken die je anders ook niet gebruikt. Dat brengt me op het volgende punt. 

Schrijven zoals je praat

Gooi de regels die je op school geleerd hebt overboord

Nouja, sommige regels dan. Ik heb het over bepaalde ‘schrijfwetten’ van de lagere en middelbare school. Mocht jij je zinnen beginnen met ‘en’, ‘maar’, ‘dus’ of ‘want’? Dikke kans van niet. Vraag me niet waarom. Het slaat namelijk nergens op. Je maakt zinnen zoveel krachtiger als je het wél doet.

Bijvoorbeeld: ‘ik besloot om vanaf dat moment met een marketingstrategie aan de slag te gaan. En toen begon ik echt te verkopen‘ in plaats van ‘ik besloot om vanaf dat moment met een marketingstrategie aan de slag te gaan en toen begon ik echt te verkopen‘. Zie je het verschil?

Gebruik korte en lange zinnen, net zoals je praat

Ook dit leerde je niet op school. Ik tenminste niet. Ik leerde vooral hoe ik mooie, complete volzinnen schreef. Maar juist door korte met lange zinnen af te wisselen, creëer je wat speelsheid in je tekst. En dat doe je ook als je praat. Dus zo moeilijk is het niet. 

Wees ook niet bang om één of twee woorden in een zin te zetten. Mag gerust. 

Het maakt je blog toegankelijk en makkelijk leesbaar. 

Lees je blog hardop voor

Bovenstaande voorbeelden zijn tips over hoe je jouw blog makkelijker leesbaar maakt. Vind je dat nog steeds moeilijk? Schrijf dan eens op papier wat jouw inleiding (pijnpunt, situatie of herkenning is), middenstuk (oplossing, resultaat, tips) en conclusie (samenvatting, call to action) is en doe net alsof je het voorleest aan iemand. Neem het desnoods op en typ het daarna uit. Ik weet 100% zeker dat je op deze manier een veel natuurlijker artikel hebt, dan dat je je hersenen zit te kraken als je verkrampt achter je laptop zit. 

Realiseer je ook dat lastige teksten vol moeilijke woorden schrijven ook veel lastiger is. Ik vraag me dan ook af wat er eigenlijk gebeurt. Vertaal je de zinnen die je in je hoofd hebt dan naar een moeilijke versie? Schrijf lekker op wat je in je hoofd hebt, dat is veel makkelijker. 

Als je schrijft zoals je praat, laat je je persoonlijkheid zien

Als je op papier zet wat er normaal door je hoofd gaat, zien potentiële klanten ook stukken beter wie jij bent. Door jezelf te presenteren op papier leren klanten jou kennen. En we weten het allemaal: mensen kopen van mensen. Als jij allemaal woorden gebruikt die je later in een belletje helemaal niet gebruikt, is dat gek. Blijf dicht bij jezelf, ook op papier.

schrijf zoals je praat

Neem de tijd

Het klinkt zo makkelijk: schrijf zoals je praat. Maar je wil (en moet) natuurlijk ook professioneel blijven en niet van de hak op de tak springen. Daarom blijft het belangrijk dat je een vaste structuur behoudt en dat je weet hoe je blogs schrijft. In dit artikel geef ik je negen tips, zodat jij zelf een goede blog op papier tovert. Neem de tijd, want een goed artikel schrijf je echt niet zo maar binnen een half uur. 

Ik blijf het ook herhalen: blogs zijn tegenwoordig onmisbaar als je organisch verkeer naar je website wil trekken. 

Lukt het je ondanks het schrijven zoals je praat én dit artikel boordevol tips toch niet om zelf aan de slag te gaan? Stuur me dan een berichtje, mail me, zend een postduif en ik help je vooruit met kneitersterke blogs. Ik doe namelijk niets liever dan blogs schrijven en help je graag.

P.S.

In dit artikel heb ik uitgelegd hoe belangrijk het is om te schrijven zoals je praat. Naast deze blogtip zijn er natuurlijk nog veel meer. Denk bijvoorbeeld aan de ideale lengte van je blog, de functie van een CTA of de frequentie. Stay tuned!

Nog meer inspiratie

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *