"Waarom een goede menustructuur op je website zó belangrijk is"

Teksten schrijven voor je website

Een goede menustructuur op je website is ontzettend belangrijk. Als je daar bij een nieuwe website direct op let, sta je meteen met 1-0 voor. Een goede menustructuur op je website heeft met SEO te maken, maar is ook zeker belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid van je bezoekers. 

In dit artikel lees je hoe een menustructuur opbouwt, waarom het precies goed is voor je SEO en waarom het een goede manier is om bezoekers op een logische manier door je website te leiden. 

Menustructuur en SEO

Ik roep het al langer dan vandaag, maar iedere opzet van een website begint met een uitgebreid en helder zoekwoordenonderzoek. Als je geen zoekwoordenonderzoek doet, weet je ook niet hoe je je website op moet bouwen. En ja, dat geldt óók voor je pagina’s én de opbouw daarvan. 

Beschrijf de submenu’s

Ter illustratie neem ik mijn eigen website. Naast homebutton staat mijn aanbodpagina (=teksten). Als je daar met je muis op gaat staan, klappen er drie submenu’s uit. Niet voor niets heten deze pagina’s ‘webteksten laten schrijven’, ‘blogs laten schrijven’ en ‘zoekwoordenonderzoek’. Het zijn niet de meest sexy of catchy namen, maar het omschrijft precies wat ik doe. En nog belangrijker: het zijn mijn zoekwoorden. Dit komt dus ook terug in de URL, bijvoorbeeld: https://kristeljansen.com/webteksten-laten-schrijven. 

Als je nu een copywriting agency hebt bijvoorbeeld, zou je er ook voor kunnen kiezen om een extra pagina toe te voegen. Van mijn niet-klikbare pagina ‘teksten’, zou je een klikbare pagina kunnen maken, waar alle andere diensten dan weer onder vallen. Dit zou er theoretisch gezien dan zo uitzien: https://kristeljansen.com/teksten/webteksten-laten-schrijven. Zo krijg je twee keer je zoekwoord in één URL

Door je zoekwoorden in je URL te verwerken, scoor je extra punten bij mr. Google. Slim! Probeer op die manier dus voor gunstige zoekwoorden en gunstige URL’s te kiezen. Als jij dit beter doet dan je concurrenten, loop je hier al mooi op voor. 

Goede menustructuur van je website

Zoekwoordenonderzoek voor een goede menustructuur

Nogmaals: doe hiervoor altijd een uitgebreid zoekwoordenonderzoek of laat een zoekwoordenonderzoek uitvoeren. Het is zo ontzettend zonde om er na een half jaar achter te komen dat je pagina’s het helemaal niet goed doen in Google. Als je na die tijd je URL’s wil veranderen, moet je namelijk allerlei re-directs invoeren. Zodra je je URL namelijk verandert, bestaan je oude links niet meer. Iedereen die dus jouw pagina een keer op zijn of haar website heeft vermeld, krijgt dus foutmeldingen of gebroken links. Heel erg zonde.

Zodra anderen namelijk jouw link op hun website vermelden, is dát juist weer goed voor jouw SEO. Dit zijn namelijk backlinks. En backlinks zorgen weer voor een hogere DA waarde. DA waarde staat voor domein autoriteit. Hoe hoger je DA is, hoe belangrijker Google je vindt. En dat zie je weer terug in je organisch verkeer. 

Logische opbouw

Het klinkt voordehandliggend, maar een goede menustructuur op je website zorgt voor een logische opbouw van je website. Met een goede menustructuur zorg je ervoor dat je bezoeker zich op een effectieve en logische manier door jouw website navigeert. Je bezoeker verdwaalt niet, klikt makkelijk door, belandt op de juiste pagina’s en bereikt zijn of haar doel. Door je bezoeker hierin te helpen, heb je minder kans dat je bezoeker je website verlaat

Hoe minder snel bezoekers je website verlaten, hoe lager je ‘bouncepercentage’. Dit zie je terug in Google Analytics.

Als je geen goede menustructuur op je website hebt ingesteld, haken je bezoekers dus af. En als je ze eenmaal kwijt bent, komen ze vaak niet meer terug. Denk dus goed na over de structuur van je website. 

Het helpt om gewoon eens uit te schrijven welke onderwerpen je wil toevoegen, welke onderwerpen je kunt clusteren en om onderwerpen aan elkaar te linken. Bepaal dit niet in één uur of één dag, maar leg het eens weg en kijk er eens vaker naar. Zit je nog in de brainstormfase? Geloof me: doe dit dan meerdere keren achter elkaar. Juist door er vaker over na te denken, schieten je goede ideeën te binnen om toe te voegen, of haal je juist onderwerpen weg die toch niet logisch waren. 

Prop je website niet vol 

Ik zie het nog regelmatig: te veel knoppen in een menu. Zorg voor max. 5/6/7 knoppen en laat ook de submenu’s niet als een ellenlange strook naar beneden uitklappen. Het schrikt af en maakt het niet makkelijker voor een bezoeker om te kiezen wat ze nodig hebben. Less is more 😉

Denk aan home, aanbod, portfolio, over mij en contact bijvoorbeeld. Dit is natuurlijk wel per branche verschillend. 

Menustructuur van website SEO proof

Check je telefoon

Niet geheel onbelangrijk: dubbel check je menustructuur op je telefoon. Zou vervelend zijn als het er op je website allemaal op en top uitziet, terwijl bezoekers zich een ongeluk schrikken als ze de website op hun mobiel openen. Overigens geldt dat niet alleen voor de menustructuur. Bekijk je website al-tijd via de telefoon en kijk of alles leesbaar is, goed staat en klopt. Het kan namelijk zijn dat bepaalde knoppen of teksten wegvallen. Niet echt gebruiksvriendelijk dus.

 

Denk goed na over een goede menustructuur

Een goede menustructuur op je website is dus ontzettend belangrijk, maar ook onmogelijk zonder een goed zoekwoordenonderzoek. Belangrijk: 

  • Zoekwoorden in je menu
  • Maak je menu beschrijvend
  • Houd het overzichtelijk
  • Check je mobiel

Succes

Nog meer inspiratie

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *