"Wat doet een tekstschrijver eigenlijk?"

Copywriting

En waarom heb je een tekstschrijver nodig?

Het is een veelgestelde vraag: ‘wat doet een tekstschrijver?’ En wat houdt het in om dit beroep uit te oefenen? Heel simpel gezegd, schrijft een tekstschrijver teksten. Goh. Maar niet zo maar teksten. Het gaat om ‘wervende teksten’, oftewel: teksten die jou doen bewegen, jou overhalen iets te doen (of te kopen, als dat de insteek is). Dat kan om producten gaan, maar ook bijvoorbeeld een coachingstraject of een offerte. Als er dus geen converterende, goede teksten op jouw website staan, klikken bezoekers verder en zijn ze niet getriggerd door jouw aanbod.

Voor wie schrijft een tekstschrijver?

Een andere veelgestelde vraag is: ‘voor wie schrijft een tekstschrijver’? Dat verschilt natuurlijk per persoon. De één specialiseert zich in webteksten en blogs, zoals ik doe. En de ander focust zich op reclamecampagnes, productomschrijvingen, nieuwsbrieven of schrijft voor de overheid. Er zijn dus mogelijkheden genoeg en geen één tekstschrijver is hetzelfde.

Waar werkt een tekstschrijver?

Een tekstschrijver heeft verschillende mogelijkheden, denk aan PR-bureaus, vast in dienst bij webshops, of natuurlijk voor zichzelf. Een freelance tekstschrijver (zoals ik) neemt eigen klussen aan en kan zelf bepalen voor wie hij of zij schrijft. Ideaal dus. Op deze manier heb je de vrijheid om te bepalen wat je wel en niet aanneemt. Daarnaast kun je je eigen tijd indelen natuurlijk, en hoef je niet van 9-5 te werken.

Zit er een verschil tussen wat een copywriter doet en wat een tekstschrijver doet?

Copywriter, tekstschrijver, what’s in a name zou je denken. Vaak worden de woorden copywriter en tekstschrijver door elkaar gebruikt. Toch zit er officieel wel een verschil tussen deze woorden. Een copywriter is namelijk echt gefocust op commerciële teksten om iets te verkopen, meestal volledig commercieel en marketinggericht. Een tekstschrijver is vaker informatief, wordt vaker ingezet voor teksten in tijdschriften of kranten bijvoorbeeld.

Toch zie je dat deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, ook door mij. De ene keer heb ik meer de rol als copywriter (als ik webteksten schrijf) en de andere keer meer als tekstschrijver (bijvoorbeeld met blogs). Daarom heb ik er zelf voor gekozen om de titel als tekstschrijver aan te nemen. En als iemand daar over struikelt: jammer dan. Mijn teksten zijn er niet minder door.

Wanneer schakel je een tekstschrijver in?

Er kunnen 100 redenen zijn om een tekstschrijver in te schakelen.

  • Als je niet weet hoe je converterende teksten moet schrijven
  • Als je geen idee hebt hoe je een zoekwoordenonderzoek uitvoert
  • Als je vooral zelf geen zin en tijd hebt om je te focussen op schrijven, maar wel knettergoede teksten nodig hebt
  • Als je wel een website hebt en anderen wil informeren met jouw diensten
  • Voor nieuwsbrieven, social media teksten, blogs

Zo zijn er nog veel meer redenen. En aangezien alles tegenwoordig online is, is er genoeg werk.

wat doet een tekstschrijver

Wat doe ik als tekstschrijver?

Nadat ik mijn reisblog heb opgestart, bleek dat ik schrijven zo leuk vond en dat het me ontzettend goed afging. Daarom besloot ik dat ik er meer mee wilde doen. Ik maakte een sprong in het diepe en focuste me volledig op het teksten schrijven. Ik volgde een cursus, verslond boek na boek, bouwde portfolio op en sneller dan verwacht ontving ik mijn eerste klus. Die eerste klus werd een vaste samenwerking, en de tweede en derde klus volgden snel.

Als SEO-tekstschrijver focus ik me op teksten voor websites die volledig SEO-proof zijn, zodat ze hoger gaan ranken in Google. Ik schrijf homepagina’s, aanbodpagina’s, over mij en contact pagina’s, maar ook landingspagina’s bijvoorbeeld.

Daarnaast blog ik (want: zooo belangrijk als je een website hebt!), zodat jij beter vindbaar bent als anderen gaan googlen op bepaalde zoekwoorden. Naast de SEO webteksten en blogs voer ik ook los een zoekwoordenonderzoek uit. Uiteraard doe ik dat altijd als ik voor klanten schrijf. Als klanten zelf willen schrijven, maar geen zoekwoordenonderzoek kunnen doen, lever ik dat ook als dienst.

Wat doet een tekstschrijver NIET?

Ik zeg altijd: ‘ik ben de specialist in teksten, en jij als klant bent de inhoudelijke specialist‘. De inhoud van de tekst is dus altijd afkomstig van jou. We hebben contact, zodat ik weet waar de tekst over moet gaan, wat er belangrijk is en wat de tone of voice is. Dit gesprek, voorafgaand aan de teksten, is minstens zo belangrijk als het schrijven zelf. Zonder informatie vooraf kan ik niet aan de slag. Als ik een klant heb met een autobedrijf, ga ik me dus niet een hele week inlezen in bepaalde auto’s.

In een gesprek vooraf stel ik dus véél vragen (be prepared), zodat ik echt weet wat voor bedrijf je hebt, wie jouw ideale klant is en waarmee jij jouw klanten helpt.

Geeft dit wat duidelijkheid op de vraag ‘wat doet een tekstschrijver’? Heb je nog meer vragen of wil je weten of jij een goede tekstschrijver kunt gebruiken? Laat het me weten!

Nog meer inspiratie

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *