"Google Mijn Bedrijf instellen voor betere SEO"

Google Mijn Bedrijf instellen

Google Mijn Bedrijf instellen: hoe doe je dat?

Google Mijn Bedrijf instellen voor betere SEO, dus betere vindbaarheid, is één van de meest simpele, maar meest waardevolle tips als het gaat om lokale SEO. 

Zonder Google Mijn Bedrijf in te stellen, ben je lokaal onvindbaar. Dus ga dit als de wiedeweerga doen. Maar dan de grote vraag: ‘hoe stel je Google Mijn Bedrijf in?!’

In dit artikel word je stap voor stap meegenomen, zodat jij binnen 5 minuten jouw hele Google Bedrijf hebt ingesteld. Want ja, zo simpel is het!

Ook lees je hoe je je profiel optimaliseert én hoe je op een simpele en effectieve manier nog meer reviews verzamelt.

Wat is Google Mijn Bedrijf?

Google Mijn Bedrijf is een gratis pagina om jouw bedrijfsnaam aan toe te voegen. Het is een goede manier om binnen jouw stad of dorp gevonden te worden in Google. Lokale SEO dus. Daarnaast kun je jouw website, telefoonnummer en andere contactgegevens kwijt binnen het profiel, zodat potentiële klanten jou direct kunnen benaderen

Simpel voorbeeld: je staat met vre-se-lijk-e honger in de stad en je hebt zin in een broodje. Je opent Google, typt ‘Bakker Breda’ in en in jouw plattegrond verschijnen allerlei opties om een broodje scoren, inclusief alle gegevens die je nodig hebt. Op deze manier kun jij navigeren naar de dichtstbijzijnde bakker. Natuurlijk is het voor diensten wat anders, want je zult in de stad niet denken: ‘ik heb nu een mindsetcoach in Breda nodig’ en dan je weg direct vervolgen naar de eerste beste mindsetcoach, maar toch. Je snapt het idee. 

Naast het feit dat het super handig is, kun je ook reviews in de vorm van testimonials en sterren ontvangen van klanten. Hoe je dit doet, lees je later in dit artikel. 

Het instellen van Google Mijn Bedrijf: hoe doe je dat?

Waar het instellen van Google Analytics bij velen vragen oproept, is dat bij het instellen van Google Mijn Bedrijf gelukkig niet het geval. Binnen vijf simpele stappen heb je jouw vermelding binnen Google klaar

De vijf stappen voor jouw bedrijfsvermelding:

 1. Easy: login met je Google account en ga naar deze link.
 2. Hier klik je op ‘beheren’ en kies je jouw bedrijfsvermelding. Verwerk in jouw vermelding ook direct de zoekwoorden waar je op gevonden wil worden. In mijn geval sta ik geregistreerd als: Freelance SEO-tekstschrijver Breda – Kristel Jansen. 
 3. Vul je alle gegevens in die jij noodzakelijk vindt. Denk aan: 
 • Website
 • Telefoonnummer
 • Mailadres
 • Adresgegevens
 • Logo
 • Werkwijze
 • Bijzonderheden
 • Openingstijden als je die hebt
 • Foto’s 
 • Q&A’s

Plus verder alles wat jij belangrijk vindt en wat anderen moeten weten.

 1. Zorg dat je je profiel verifieert. Dat kan op de ouderwetse manier via de post, maar ook digitaal met bijvoorbeeld Google Search Console. In het laatste geval gaat dat natuurlijk stukken sneller. 
 2. Heb je dat gedaan? Log dan opnieuw in en klik op de verificatielink. Klaar is Kees.

Zo simpel, maar zo handig dus.

Kies zelf de gegevens die je kwijt wil

Weet dat je niet alles hóéft te delen. Zo had ik eerst liever niet dat mijn telefoonnummer in Google te vinden was. Lange tijd heb ik dit dus niet vermeld. Inmiddels heb ik dit wel toegevoegd.

De opties die je leeg wil laten, laat je gewoon leeg zonder problemen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor je adres. Eerst vond ik het onbelangrijk dat anderen mijn adres vonden. Toch helpt ook dit weer qua vindbaarheid, omdat Breda daarbij ook vernoemd wordt. Voor de bakker uit het voorbeeld is dat natuurlijk helemaal handig – en onmisbaar.

Gelukkig kun je zelf beslissen welke gegevens je wel en niet online zet.

Google Mijn Bedrijf instellen

Waarom is Google Mijn Bedrijf goed voor je SEO?

Zoals gezegd, verwerk je dus de belangrijkste zoekwoorden in je bedrijfstitel van Google Mijn Bedrijf. Zodra mensen zoeken op Freelance tekstschrijver Breda, pop ik omhoog. Hierdoor trek je organisch verkeer naar je website. En beter nog: kun je opdrachten binnenharken. Zorg daarom dat je profiel goed gevuld is, aantrekkelijk is voor iemand die langs surft en uitnodigend is om door te klikken.

Besteed er dus écht aandacht aan. 

Reviews van klanten verzamelen

Een andere reden waarom iedereen een Google Mijn Bedrijf account moet hebben, zijn de reviews. Op een super simpele manier kun je sterren ontvangen van klanten die te zien zijn zodra mensen jou of je diensten googlen. 

Bij het beheren van je profiel staat de optie: ‘je eerste reviews krijgen’. Door daarop te klikken, krijg je een link die je kunt kopiëren. Deze stuur je precies zo door naar jouw klanten. Klanten hoeven daar alleen maar hun review te schrijven en x aantal sterren te geven. 

Eerdere reviews gebruiken

Heb je al eerder een review van een klant gekregen die je ook graag op Google Mijn Bedrijf ziet verschijnen, maar voel je je bezwaard om een compleet nieuwe review te vragen? Stuur dan een mailtje, waarin jij zelf al de gekopieerde tekst van de review meestuurt, inclusief link waar ze de Google Mijn Bedrijf review in kunnen vullen.

Als je in je mailtje vermeld dat ze enkel een copy paste te hoeven doen via die link, maak je het super makkelijk voor hen. Op die manier hoeven ze geen nieuwe review te schrijven. Voor sommige klanten moet je gewoon de weg van ‘obstakels’ vrij maken 😉

En zo voel jij je niet bezwaard (hoewel dat natuurlijk helemaal niet hoeft!).

Is het gelukt met Google Mijn Bedrijf instellen?  

Staat alles ingesteld? Probeer jezelf te googlen om te zien of het ook daadwerkelijk gelukt is. Binnen Google Mijn Bedrijf kun je ook de optie ‘bekijken in zoekresultaten’ om te zien hoe het er binnen Google uitziet als iemand jouw bedrijf voorbij ziet komen. 

Vergeet naast de lokale SEO ook zeker niet de andere tips om hoger in Google te komen en de website te optimaliseren. Zo ga jij Google ownen!

Succes met de binnenkomende opdrachten 😉 

Enne, heb je nog vragen? Dan hoor ik het graag!

Nog meer inspiratie

2 Comments

 1. Janey Kok

  Geweldig geschreven kristel! Hele duidelijke SEO tips!

  Reply
  • Kristel Jansen

   Goed om te horen!

   Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Waarom Is Bloggen Zo Leuk? | HIKEN & BIKEN - […] – Google Mijn Bedrijf instellen […]

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *