"Je website optimaliseren voor meer conversie in 7 simpele stappen"

Website optimaliseren

Je website optimaliseren, wat betekent dat nu eigenlijk? Wat houdt optimalisatie in? En met wat voor doel optimaliseer je de website? In dit artikel leg ik uit wat website optimalisatie inhoudt én waarom iedere ondernemer zich hiermee bezig hoort te houden. Tenzij je niets om je websitebezoekers geeft natuurlijk 😉

Wat is website optimalisatie?

Website optimalisatie is het proces waarbij je jouw website beter maakt, zodat Google je sneller vindt binnen alle zoekresultaten. Het resultaat hiervan is meer conversies, oftewel, meer verkopen die gerealiseerd worden via jouw website. Dit resulteert vervolgens weer in meer omzet, en is dat niet wat we allemaal willen?

Waarom is je website optimaliseren belangrijk?

Laten we vooropstellen dat ik zeker geen technische SEO-specialist of conversie specialist ben. Toch ben ik wel 100% voorstander van je website zó optimaliseren, dat jij er beter van wordt. De webteksten die ik schrijf, zijn dus vanzelfsprekend geoptimaliseerd. Mijn teksten zijn namelijk allemaal SEO-proof, dus je krijgt meer dan een een goede webtekst. ‘Achter de schermen van Google’ vindt er namelijk veel meer plaats. En precies dat stukje, waar veel ondernemers geen weet van hebben, is waar ik je mee help. Zodra dat allemaal geregeld is, ga ik je NOOIT beloven dat je op nummer 1 komt, maar wél dat je zichtbaar én vindbaar bent. 

Website optimaliseren

Waarom website optimalisatie niet gegarandeerd tot een nummer 1 positie leidt

Schrok je toen ik zei dat ik geen nummer 1 positie beloof? Ik ga uit de droom helpen: dat kan in principe niemand beloven met organische content als (enkel) tekstschrijver zijnde. Je weet namelijk nooit precies hoe Google reageert. Tuurlijk: door alle tips en tricks toe te passen, steengoede content te schrijven én dit continue te optimaliseren kom je een heel eind, maar een garantie geef ik nooit. 

Daarnaast is een nummer 1 positie binnen Google óók afhankelijk van linkbuilding en andere factoren. Aangezien ik tekstschrijver ben en geen linkbuildingspecialist, doe ik daar zelf niet actief aan voor mijn klanten. Ik kan je wel doorverwijzen naar andere linkbuildingtoppers in mijn netwerk. 

Hoe ga je dan wél aan de slag met het optimaliseren van je website?

Ik leg je graag uit hoe je in 7 stappen zelf aan de slag kunt met het optimaliseren van de website. Oók jij!

Doe een zoekwoordenonderzoek

Een zoekwoordenonderzoek laten doen is stap 1 voor al je content. Als je niet weet waar de problemen liggen voor je klanten, heb je geen idee waar je over moet schrijven én hoe je je klant helpt. Hier liggen dus écht de kansen om meer bezoekers naar je website te krijgen.

Schrijf super (écht super!) goede content óf besteed dit uit

Een tekst is zoveel meer dan wat woorden op papier. Klanten moeten de pijn voelen, zich herkennen in het verhaal, geen bezwaren meer hebben om met jou in zee te gaan én het verhaal moet blijven hangen. En dat is knap lastig als je bijna niets weet over copywriting. Zorg dus dat je de plank niet misslaat met mislukte content. Dit is namelijk een absolute conversielek. Hoe je de plank niet misslaat? Door de webteksten uit te besteden.

Zorg voor dynamische content door middel van blogs

Met statische pagina’s ga je het niet redden binnen Google. Zorg dus dat je je statische content ondersteunt met dynamische blogs op basis van het eerdere gedane zoekwoordenonderzoek. In deze blogs schrijf je bijvoorbeeld over specifieke producten, problemen of deel je andere waarde voor de klant. In de blogs kun je allerlei links verwerken, zodat je als het ware een spinnenweb creëert voor Google. 

Optimaliseer de meta-titel, meta-omschrijving en weet waar je zoekwoorden plaatst 

Klinkt lastig, en als je geen idee hebt waar ik het over heb, zeg ik: besteed je teksten lekker uit. Het zijn kleine dingen, maar ze zijn o zó belangrijk.

Linkbuilding

  • Intern: maak het voor de bezoeker makkelijk om door de website te gaan dus zorg voor een logische klantreis
  • Extern: kijk of je andere kwalitatieve websites naar jouw website kunt laten linken, zodat jouw website steeds autoritairder wordt voor Google

Afbeeldingen optimaliseren

Grote afbeeldingen zijn funest voor de laadsnelheid van je website. Comprimeer deze dus! Dat kan hier bijvoorbeeld.

Als je website traag is, klikken bezoekers sneller weg omdat het hen frustreert. Hier heb je ‘m weer: conversielek

Sluit altijd af met een CTA 

Klinkt simpel, maar het is zo belangrijk. Zonder CTA weet de bezoeker niet eens waar hij/zij moet klikken om tot een koop over te gaan. En dan? Dan sluit de bezoeker simpelweg de pagina. Weg conversie

Webteksten optimaliseren uitbesteden

Zelf je website optimaliseren doe je dus al met deze stappen en kan nog véél uitgebreider. Nogmaals: als je heel je website volledig SEO-proof wil hebben, gaat het om méér dan de teksten optimaliseren. Als je dat complete plaatje wil: besteed dit dan lekker uit. Het is voor jou een zorg minder én het is gegarandeerd goed. En als het gegarandeerd goed is, schieten die conversies bij jou natuurlijk omhoog.

Website optimaliseren tips

Conclusie: optimaliseren maar!

Als je teksten online hebt staan, zorg dan dat deze geoptimaliseerd zijn. Geoptimaliseerde teksten zorgen voor meer omzet. Zo simpel is. En dat wil jij ook toch?

Ben je benieuwd hoe jij zelf aan de slag kunt gaan? Stuur me dan een berichtje als je er na deze tips nog niet helemaal uitkomt. Denk je nu: ik bespaar me liever al die tijd en moeite en wil het door een professional laten doen? Stuur me dan óók een berichtje! 

Wil je meer info over dit onderwerp? Lees dan onderstaande artikelen:

Nog meer inspiratie

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *