"Waarom blogs schrijven onmisbaar is voor je SEO"

Geschreven door Kristel Jansen

Blogs schrijven is goed voor je SEO. Dat is een feit. Een feit waar je me – als je mijn blogs vaker leest – al meer over hebt zien schrijven. Maar waarom is blogs schrijven goed voor je SEO? En misschien een simpelere vraag: wat is bloggen eigenlijk? Wat betekent het precies?

Ik leg je graag uit waarom blogs schrijven goed is voor de online vindbaarheid van je website én hoe jij het zelf in kunt zetten door zelf blogs te schrijven, of het schrijven van blogs uit te besteden. Dat laatste raad ik natuurlijk aan 😉

Wat is bloggen?

‘Wat is bloggen, hetzelfde als vloggen?’ Ik moet altijd grinniken als ik deze vraag hoor. Alsjeblieft niet! Zie je mij al pratend op camera verschijnen met mijn Brabantse accent? Voor geen goud. Zet mij maar lekker achter mijn toetsenbord om te schrijven voor mijn website en mijn klanten.

Wat is bloggen dan wel? Het woord bloggen is afgeleid van weblog. Je logt/schrijft dus op je website. Afkorting = bloggen. Een blog is dus een soort van (persoonlijke) informatiebron op een website. Met blogs schrijf je informatieve of inspirerende artikelen voor de lezers van je website. Dit kunnen ook persoonlijke artikelen zijn.

De blogger voorziet de weblog van content, informatie of artikelen (what’s in a name!). Mijn (allerlievelings!) job dus. Heerlijk.

Blogs schrijven: SEO

Blogs schrijven kun je voor de leuk doen als het om een persoonlijke blog gaat bijvoorbeeld, maar blogs voor bedrijven schrijven is met een (veel!) hoger doel. Meer bezoekers naar de website krijgen én daarmee natuurlijk meer omzet creëren. Maar dan de vraag: waarom is blogs schrijven goed voor je SEO?

Eerder schreef ik al een artikel over hoger in Google komen met je website. Hierin schreef ik

De voordelen van blogs schrijven

Met blogs:

  • zorg je voor dynamische content;
  • deel je waarde;
  • weet je na een duidelijk zoekwoordenonderzoek waar je lezer naar op zoek is;
  • verwijs je duidelijk naar je aanbod;
  • speel je in op de vragen van je klanten;
  • weet Google na een tijdje dat je een autoriteit wordt wat betreft jouw onderwerp.

Het is leuk en aardig om zo maar voor de lol, vanuit het niets, te bloggen zonder enig onderzoek, maar mijn advies is dan: bespaar je de tijd. Alleen als je blogs SEO-proof schrijft, ben je bewust bezig met online vindbaarheid.

Schrijf over je aanbod

Bied je een bepaald product of dienst aan? Dan is dat de uitgelezen kans om hier in een blog verder op in te gaan. Ook hier geldt weer: zoek eerst uit met welke vragen of problemen je bezoeker zit, zodat je erop inspeelt.

Als je nooit blogt, is het dus onmogelijk om bezoekers die googlen naar antwoorden, op je website te krijgen.

Door de blogs af te sluiten met een CTA richting je aanbod, een offerte of iets anders, beweeg je de lezer ook daadwerkelijk om actie te ondernemen of in ieder geval te triggeren. Deze acties loop je allemaal mis als je niet blogt. Zonde dus!

Affiliate marketing en blogs schrijven

Werk je met affiliate marketing? Dan is bloggen ook onmisbaar. Zonder bezoekers, klikt niemand natuurlijk door. Om bezoekers op de website te krijgen, dien je dus je website te voorzien van sterke content.

Wil je weten wat affiliate marketing is en hoe je daarmee geld kunt verdienen? Lees dan hoe ik mijn reisblog ben begonnen met affiliate marketing, hoe ik dit binnen no time onder de knie kreeg en hoe jij deze week zelf nog kunt starten.

Blogs schrijven: doe eerst een zoekwoordenonderzoek

Volgens is het wel duidelijk hè? Bloggen kan niet zonder een gedegen zoekwoordenonderzoek. Door met de juiste tools onderzoek te doen naar de zoekintentie van lezers, weet je véél beter waar je gericht over kunt schrijven. Het onderwerp kan hetzelfde zijn, maar de juiste zoekwoorden gebruiken kan zóveel verschil maken. Kijk maar eens:

Blogs SEO schrijven

Ten opzichte van:

Blogs schrijven SEO

In het laatste voorbeeld zoeken veel meer mensen op het tweede zoekwoord dan het eerste zoekwoord. Dat betekent dus dat de blog in potentie veel meer waard is, omdat er maar liefst 230 mensen meer per maand (!!) zoeken naar informatie over dit onderwerp. Dit betekent natuurlijk niet per definitie dat al deze mensen ook op jouw website terecht komen, maar de kans is aanzienlijk groter dan de 30 personen uit voorbeeld één.  Hier lees je meer over wat een zoekwoordenonderzoek is en waarom het zo belangrijk is.

Heb je je blogs geschreven? Zorg dan dat de blogs SEO-proof in WordPress komen, inclusief meta-analyse en afbeeldingenoptimalisatie.

Blogs schrijven en geduld hebben

Eén ding is zeker: je moet geduld hebben om resultaat te zien. Eén blog zet geen zoden aan de dijk, en een maand bloggen ook nog niet. Was het maar zo simpel. Het is belangrijk om op basis van een heldere contentstrategie te zorgen voor een plan op de lange termijn. Dan pas merk je resultaat qua positie, online vindbaarheid en organisch verkeer. Naast bloggen is het resultaat natuurlijk ook afhankelijk van andere dingen, zoals je blogs promoten op bijvoorbeeld social media of linkbuilding.

Blogs schrijven

Conclusie: waarom bloggen goed is voor je SEO

Je hebt antwoord gekregen op de vraag: ‘wat is bloggen’, je weet waarom bloggen goed is voor je SEO en je weet wat je te wachten staat: zelf bloggen of je blogs laten schrijven. Op deze manier trek jij organisch verkeer naar je blogs, zodat je hen vervolgens doorverwijst naar je aanbod. En dat mis je allemaal, als je geen blogs schrijft.

Wil jij weten hoe ik jouw onderneming naar een hogere positie binnen Google help, met blogs die volledig aansluiten bij jouw doelgroep en 100% on point zijn?

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog meer inspiratie