"Hoger in Google komen: 9 tips"

Hoger in Google komen

Hoger in de ranking van Google komen wil iedereen. Althans, iedereen die het internet gebruikt om diensten of producten te verkopen, expertise te delen of vanwege andere redenen meer bezoekers naar de website wil krijgen. 

Hoger scoren in Google heeft alles te maken met SEO: search engine optimization. In het Nederlands staat dit voor zoekmachine optimalisatie. Het is voor veel ondernemers een onbekend (en bijna vies) woord waar ze niet hun vingers aan willen branden. Zonde, zonde, zonde, want eerlijk is eerlijk: zonder SEO ben je nergens. Zeker niet als je net begint met je website. 

En toegegeven: SEO is meer dan je tekst met zoekwoorden volproppen. Sterker nog: als je dat doet, word je tegenwoordig keihard afgestraft.

Wat werkt dat wel? Dat leg ik je uit in dit artikel met 9 handige tips. 

Waar moet je op letten als je hoger in Google wil komen?

Hoger in de ranking van Google komen, is afhankelijk van verschillende factoren. Let altijd op de volgende punten: 

  • Goede zoekwoorden
  • De juiste URL’s
  • Verwerk je zoekwoorden in je koppen
  • Meta-omschrijving
  • Optimalisatie van afbeeldingen + alt-teksten vullen
  • Word een autoriteit met je website
  • Check de laadsnelheid van je website
  • Doe aan linkbuilding
  • Vergeet nooit, maar dan ook nooit dat je voor mensen schrijft

Als je deze stappen volgt, ben je aardig op weg naar een hogere ranking in Google.

Website hoger in Google

Goede zoekwoorden

Zonder zoekwoordenonderzoek hoef je niet te beginnen met je website. Iedere website die opgebouwd is zonder een grondig zoekwoordenonderzoek kan het wel vergeten. Dit is misschien lichtelijk overdreven, maar ik blijf erop hameren: doe altijd een zoekwoordenonderzoek of besteed dit uit

Als je geen zoekwoordenonderzoek doet, heb je géén idee waar de SEO kansen liggen en wat je concurrenten doen. Het gaat erom dat jij weet waar jouw klant naar op zoek is en hoe jij in kunt spelen op hun problemen of verlangens. Door hier uitgebreid onderzoek naar te laten doen, weet je welke woorden wel en niet werken. Deze zoekwoorden gebruik je vervolgens als basis voor je website. 


De juiste URL

Het is niet altijd mogelijk, maar áls het mogelijk is, moet je het doen. Waar ik het over heb? De zoekwoorden in je URL. Gebruik je subpagina’s? Zorg dan dat je pagina + je subpagina sterke URL’s hebben. Dat maakt je positie nog sterker. 

Ter illustratie: stel je bent een technische SEO-specialist en je schrijft blogs. Maak dan categorieen (of subpagina’s) waar je bepaalde blogs onder hangt. Het kan er dan zo uitzien: 

seodiensten.nl/blogs/seo/seo-landingspagina

Het belangrijkste is dat je nadenkt over je menustructuur als je een nieuwe pagina – of compleet nieuwe website – toevoegt.

Verwerk je zoekwoorden in je titel en koppen

De fundering die je gelegd hebt met het zoekwoordenonderzoek gebruik je voor de rest van de opbouw van je teksten. De zoekwoorden verwerk je namelijk in je titel (=H1), maar ook in de H2 en eventuele H3 koppen. Wees niet te letterlijk, want ook hier geldt: het moet geen keyword spammen worden. Wissel ook af qua woordkeuzes. Google is tegenwoordig slim genoeg om te herkennen dat het om dezelfde zoekwoorden gaat.

Door de zoekwoorden in de titel en koppen te gebruiken, scant Google als het ware de teksten, waardoor jouw teksten als waardevol worden gezien, mits de rest natuurlijk ook waardevol is. Dit is een geautomatiseerd proces en heet crawlen

Met de juiste koppen maak je het net wat makkelijker voor onze grote vriend. 

Vul de meta-omschrijving in

Het is misschien een begrip dat je niets zegt als je weinig van SEO afweet. De meta-omschrijving (of meta description) is het kleine stukje tekst onder een link als je het linkoverzicht in Google ziet. Door hier niet alleen je zoekwoord in te verwerken, maar ook een pakkende tekst te schrijven, verhoog je de kans dat bezoekers bij het zien van je link, ook daadwerkelijk op de website klikken. 

Hieronder zie je de een afbeelding met meta-omschrijving. Het gaat om het stukje onder de paarse titel.

Hoger in Google ranking komen

Optimalisatie van afbeeldingen + alt-teksten vullen

Zoals ik al schreef, SEO is veel meer dan zoekwoorden spammen. Ook de afbeeldingen én alt-teksten (in de achterkant van je website) moet je optimaliseren voor het beste resultaat. 

In plaats van een random naam G0382.jpg – waar Google niets aan heeft – benoem je de afbeeldingnaam met je zoekwoord. Ook hierin kun je afwisselen. 

Als je dit op en top doet, kunnen je afbeeldingen zelfs verschijnen in de zoekresultaten van de afbeeldingen van Google. Zo schreef ik eerder op mijn reisblog over een hike in Albanië, waarbij ik de afbeelding naar die hike vernoemd heb. Die afbeelding komt nu prompt als eerste optie omhoog bij de foto’s. Zo zie je maar hoe je met kleine details veel kunt bereiken. 

Beheer je zelf je website? Dan kun je met behulp van diverse plugins (of in bijvoorbeeld je template builder) ook de alt-teksten benoemen inclusief zoekwoord. 

Hoger in Google komen

Word een autoriteit met je website

Al eens gehoord van DA-waarde? Dit staat voor domain authority, oftewel: domein autoriteit. Hoe meer relevante waarde je deelt en hoe beter je SEO, hoea leuker Google dit vindt. En hoe waardevoller jouw waarde wordt, hoe sneller Google de website ook gaat zien als waardevolle informatiebron tussen die miljoenen websites. 

Dit resulteert op de lange termijn in meer posities op hogere plaatsen, waardoor langzaamaan jouw artikelen hoger in Google ranken. En hoe hoger jouw artikelen, hoe meer bezoekers op de website komen.  

Check de laadsnelheid van je website

Hoe trager je website, hoe slechter dit is voor je SEO. Google houdt er niet van en je bezoekers al helemaal niet. Zorg daarom dat je website snel laadt, want óók dit heeft invloed op een hogere ranking in Google. 

Doe aan linkbuilding

Linkbuilding, nog een term die voor velen misschien gevreesd wordt. Linkbuilding bestaat uit interne en externe links. Interne links bestaan uit onderlinge links op je website. In dit artikel link ik in de intro bijvoorbeeld naar een ander artikel dat gaat over de online vindbaarheid vergroten. Ik heb dus een linkje gemaakt naar een eerder geschreven artikel. Intern dus. 

Externe linkbuilding betekent ik kan linken naar andere websites, maar wat vooral waardevol is als anderen naar mijn website linken. Er bestaan diverse partijen die dit verzorgen, maar het is veel beter om dit natuurlijk te laten verlopen. Wees relevant zodat andere ondernemers uit zichzelf naar jou linken. Hoe meer links je verzamelt, hoe belangrijker Google je website weer gaat zien. 

Met diverse tools, zoals Ubersuggest, kun je de backlinks bijhouden.

Een tip om een gratis backlink te krijgen is via Link Site.

Vergeet nooit, maar dan ook nooit dat je voor mensen schrijft

Als je dit artikel leest, lijkt het erop dat je er alles aan moet doen om voor Google te schrijven, zodat jouw website hoger in Google komt. Toch heb je het dan mis. Heb altijd de intentie om voor je bezoekers te schrijven. Tuurlijk, SEO is ontzettend belangrijk en zelfs onmisbaar, maar als jij je bezoeker uit het oog verliest, verliest de bezoeker jou uit het oog. Oftewel: ze sluiten de pagina en gaan op zoek naar een veel waardevoller artikel. 

Tips om hoger in Google ranking te komen

9 tips voor een betere positie binnen Google, van zoekwoorden tot afbeeldingoptimalisatie en van meta-omschrijvingen tot linkbuilding. Je hebt nooit de garantie om op nummer één te komen in Google (knappe kop die dat garandeert), maar met een goede contentstrategie op basis van zoekwoorden, kom jij al een heel eind. Naast je focus op SEO is het natuurlijk ook belangrijk om je website op andere platforms te promoten of zichtbaar te zijn op de socials. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en juist door deze wegen te combineren, zorg jij voor het beste resultaat. Tijd om die website te optimaliseren!

Succes! 

Oh, en de laatste tip voor lokale SEO met Google Mijn Bedrijf vind je hier.

Nog meer inspiratie

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Jouw 1e Reisblog Beginnen: How To Get Started? | HIKEN & BIKEN - […] Hier vind je nog meer tips over hoger in Google komen. […]

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *