"Teksten schrijven voor je website, of LATEN schrijven?"

Teksten schrijven voor je website

Teksten schrijven voor je website

Teksten schrijven voor je website: het is nogal wat. Erger nog: het is vreselijk. Voor de meesten dan. Een gevoel van ‘250 gram groenten koken als je eigenlijk 10x meer zin hebt in friet’. Je doet het wel, maar leuk is anders. En dat maal smaakt je op dat moment ook voor geen meter. Oftewel: die teksten voor je website die je geschreven hebt, slaan eigenlijk nergens op. 

Dát gevoel. 

Dan zit er maar één ding op: uitbesteden

Teksten schrijven voor de website: iedereen kan het

Want eerlijk is eerlijk: schrijven kan iedereen. Iedereen kan letters en woorden achter elkaar zetten en zinnen in elkaar flansen. Net zoals dat ik na 3 uur zwoegen een band hebt geplakt, die vervolgens letterlijk na 3 minuten fietsen weer plat staat. Iedereen kan het enigszins, maar of het nut heeft? Of het aanslaat? Of het écht wat doet met de lezer? Ho maar. 

Copywriting draait om meer dan woorden achter elkaar zetten. Je moet de lezer meenemen, laten voelen. Je moet urgentie creëren en zorgen dat een lezer denkt: ‘fuck! Dit heb ik nodig!’. En dát is lastiger dan je denkt. 

Want als jij zelf je teksten gaat schrijven voor je website, heb je dan enig idee wat een logische opbouw is? Weet je hoe je ervoor zorgt dat jouw klant alleen maar jouw dienst wil, en niet die van je concurrent? Is het duidelijk waar en hoe je het verschil maakt met steengoede teksten?

Ik weet het antwoord denk ik al. Tenzij je copywriter bent

Maar: no offence. Ik besteed ook graag taken uit die ik niet goed kan, waar ik niets van bak of waar ik over twijfel. En dat zou jij ook moeten doen als je onderscheidende, rake teksten nodig hebt. 

Teksten schrijven voor website

Zélf teksten schrijven voor je website

Stop maar met dit verkooppraatje Kristel’. Je hebt gelijk. Ik wilde dit artikel schrijven om jou tips mee te geven. Want als je eerst zelf aan wil modderen óf als je van jezelf simpelweg een stiekeme (goede!) copywriter bent, dan moet je het vooral ook zelf doen. Echt!

Dus, tijd voor tips voor de teksten van je website.

Een belangrijke tip, vóórdat je begint met schrijven, is dat je weet voor wie je schrijft. En dat is meteen een grote valkuil als je teksten schrijft voor je eigen website. Vaak begin je gewoon, omdat je denkt dat je alles uit je hoofd weet.

Fout.

Zet alles op een rijtje, want – het is echt zo – een goede voorbereiding is het halve werk. 

  • Wie is je doelgroep? Het antwoord is meer dan ‘vrouwen van 50+’. Maak voor jezelf helder wie je teksten leest en wie je wil bereiken.
  • Wat is het probleem van je klant? Kleed dat hele probleem uit. Waar hebben ze last van? Waar leidt dat tot? En waar leidt dát vervolgens weer tot? Het helpt om bij ieder antwoord dat je geeft te denken: ‘nou en?’. Pel het af tot je écht tot de kern komt. Want die kern ga je beschrijven.
  • Wat bied je aan? Besteed hier niet al te lang aan, want je klant is niet op zoek naar de inhoud van je programma, maar naar het resultaat. 
  • Dus: wat bereikt je klant met jou? Wat wordt life changing voor hen? Hoe ‘transformeer’ je de klanten? Dit stuk is ontzettend belangrijk. 

Deze input is voor iedere tekst belangrijk. Door dit op een rijtje te zetten, ben je al een heel eind op weg. De volgende stap is beginnen met teksten schrijven voor je website. 

Logische teksten voor je website

De volgorde in teksten is heel belangrijk. Je wil immers je lezers meenemen in het verhaal of je boodschap. Dat doe je niet door meteen je aanbod in hun gezicht te smeren. Nee. Zorg voor een goede opbouw. Hier lees je nog veel meer over een duidelijke opbouw voor de teksten voor je website. 

Een goede opbouw zorgt ervoor dat je je lezer tot het einde van de pagina laat lezen. Tot die Call to Action, want daar moet het natuurlijk gebeuren. Dus ja: sluit daar altijd mee af. Of het nu een offerteaanvraag is, een inschrijving op je nieuwsbrief of een contactverzoek. Wat het ook is: zorg voor een CTA. Anders gebeurt er helemaal niets. 

SEO-proof teksten laten schrijven voor je website

Heel belangrijk: SEO. Je wil natuurlijk online vind- en zichtbaar zijn. En daar zorg je voor met SEO-proof teksten. Teksten schrijven voor de website houdt dus ook in dat je daar rekening mee moet houden. Hoe je dat doet, is te veel om uit te leggen in één blog, maar je leest hier meer over je teksten optimaliseren en hoger komen in Google

Heb je geen kaas gegeten van SEO? Dan raad ik altijd aan om iemand anders je teksten te laten schrijven die 100% SEO-proof zijn – en dat doe ik natuurlijk heel graag voor je. 

Heb je genoeg aan mijn tips over het optimaliseren? Nice! Weet dan wel met welke zoekwoorden je dit doet. En dat kun je sowieso het beste uitbesteden, omdat je waarschijnlijk geen betaalde tools hebt om dat te doen. Hier vind je meer over mijn zoekwoordenonderzoek. Vervolgens ga jij zelf aan de slag met teksten schrijven voor de website. Prima oplossing. 

Teksten schrijven voor website

Algemene tips bij teksten schrijven

  • Neem de tijd: teksten schrijf je niet in een paar uur. Je bereidt jezelf voor, je schrijft, schrapt, schrijft weer opnieuw, overweegt ieder woord en begint soms zelfs weer helemaal opnieuw. 
  • Laat een ander je teksten lezen. Voor jezelf is alles duidelijk, maar is dat voor anderen ook zo?
  • Zorg dat je tone of voice aansluit bij jou als persoon. Schrijf geen zakelijke teksten als je dat zelf ook niet bent. De teksten moeten aansluiten bij jou. 
  • Schrijf in actieve vorm. Vermijd dus woorden als ‘willen’, ‘kunnen’ of ‘worden’. Dus van ‘ik kan je helpen met dit coachingsprogramma’ naar ‘ik help je met dit coachingsprogramma’. Directer en overtuigender helpt veel meer. 
  • Zorg voor genoeg tussenkopjes. Maak je tekst dus scanbaar en overzichtelijk. Werk ook met afbeeldingen. Dat breekt namelijk lange lappen webteksten. 
  • Vermijd ellenlange zinnen. Is voor niemand leuk en lezers haken af als het te moeilijk wordt. 
  • Schrijf écht voor je klant. Niet voor jezelf, nee, voor je klant. Je klanten lezen namelijk de teksten en hén wil je overtuigen. 
  • Gebruik geen vakjargon. Je wil dat iedereen de teksten begrijpt. Jaag je lezers dus niet weg met moeilijke woorden die niemand snapt. 

Teksten schrijven maar! 

Genoeg tips om zelf aan de slag te gaan met het schrijven van teksten voor je website? Klim in die pen, begin met schrijven en knallen maar. 

Lukt het niet? Snap ik. Het is simpelweg niet aan iedereen besteed. Laat het dan lekker aan mij over. Ik ga graag voor je aan de slag. 

Nog meer inspiratie

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *